Keresés
Close this search box.

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére a kártyát kibocsátó pénzintézet által nyújtott hitelkeret. Valójában egy hitel, hiszen amikor hitelkártyával vásárolsz, a bank pénzét költöd,  amit majd meghatározott feltételek szerint vissza kell fizetned.

Megoldást jelenthet olyan esetekben, amikor átmeneti pénzügyi nehézségekkel küzdesz, mert rugalmasabb feltételekkel rendelkezik,  könnyebben hozzáférhető,mint más kölcsön típusok (például minimálbér mellett is igényelhető).

A hitelösszeg 150000- 3 500 000 Ft lehet, a  türelmi idő: 15-45 nap, a THM: 31,2-39,6 %.

Ki kaphat hitelkártyát?

Hitelkártyát bárki kaphat, aki betöltötte a 18.életévét, rendelkezik havi rendszeres jövedelemmel, legalább 6 hónapos munkaviszonya van (vagy nyugdíjas), és nem szerepel az aktív negatív KHR listán. A kártyaigénylés feltételei bankonként eltérhetnek. A beadott hitelkérelem alapján a bankok megvizsgálják a hitelképességet, majd ennek megfelelően személyre szabott hitelkeretet bocsátanak az igénylő rendelkezésére. Ez a hitelkeret valamennyi vásárlással, fennlévő tartozással, kamattal csökken, és nő a visszafizetések összegével.

Milyen költségekkel kell számolnod?

Érdemes tudnod, hogy a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltermék, magas költségekkel jár, hiszen a magas kamat mellett fizetned kell:

 • a kártya éves díját
 • igényléskor a kibocsátói díjat – ebbe a díjba beletartozik a kártya elkészítésének a költsége is
 • a készpénzfelvétel díját
 • a kártya cseréjének költségét
 • az egyenleglekérdezés díját
 • a limit módosítás díját, mert szerződésmódosítással jár
 • illetve hitelkártyához igényelhető többlet szolgáltatásokért

A hitelkártya előnyei

A hitelkártya használatának számos előnye van (a feltételek bankonként eltérhetnek).

 •  a hitelkártya az első évben ingyenes – így könnyen kipróbálhatod az előnyeit, de ha nem tetszik, akkor bármikor dönthetsz a szerződés megszüntetéséről is.
 •  30-45 napig ingyen használhatod a bank pénzét – a  kamatmentes időszak után 15 nap áll rendelkezésedre – úgynevezett türelmi időszak –  az adósság kamatok nélkül történő rendezésére
 • rugalmasan használható, a hitelkeret bárhol, bármikor, bármilyen ütemben elkölthető
 • ahogy a pénzvisszafizetés is ütemezhető a kedved szerint – természetesen a 15 napos türelmi idő alatt
 • a megfelelő hitelkártyával fizetve kedvezményeket vehetsz igénybe bizonyos üzletekben
 • előnyt jelentenek a külföldi utazások és vásárlások során, alkalmasak arra, hogy a világ bármely pontján pénzt kaphass
 • egyes hitelkártya típusok ingyenes külföldi utasbiztosítást adnak

Hitelkártyák hátrányai

Sajnos a hitelkártyáknak is vannak hátrányai, ezért a hitelkártya használata előtt mindig tájékozódj a feltételekről,nehogy kellemetlen meglepetés érjen.

 • nagyon magas a kamat – ami még a személyi kölcsönök kamatánál is nagyobb. Ha nem fizeted ki időben a tartozást, akkor 25-39% közötti THM-mel kell számolnod.
 • ha túl magas a hitelkereted könnyebben költesz, és könnyebben kerülsz adósságcsapdába. Minél nagyobb az összeg, annál nehezebben tudod visszafizetni, annál magasabb lesz a kamat.
 • nagyon magas a készpénzfelvétel költsége  ATM-en keresztül (akár 5 % is lehet) – hiszen a kamatmentesség készpénzfelvételre nem vonatkozik
 • sokszor megtévesztőek a feltételek – például előfordul, hogy akkor is a teljes összegre számolnak fel kamatot, ha csak 100 Ft-tal tartozol
 • bizonyos esetekben hitelkeret-túllépési díjat is felszámolnak.

Ezeken felül fontos számolni azzal, hogy akár jelentősen ronthatja hitelképességünket. Ezeekkel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk, amit ITT érhetsz el.

MI az a türelmi időszak?

Az elszámolási időszakban keletkezett költéseidet a bank egy számlán tartja nyilván. Minden hónapban egy meghatározott időpontban (elszámolási nap)  értesíti arról, hogy mennyit vettél igénybe a hitelkeretből, mennyi a kötelezően visszafizetendő minimális összeg, a fizetendő díjak, valamint mikor jár le a fizetési türelmi időszak.

A türelmi időszak jellemzően 30-45 napos, ez idő alatt fizetheted vissza kamatmentesen a tartozást a banknak. A visszafizetést nem érdemes halogatni, mert egy napos csúszás is magas költségekkel jár.

Ha a türelmi időszak alatt nem fizeted vissza a teljes összeget, csak a bank által meghatározott minimumot (ez bankonként eltérő lehet, általában 2000-5000 Ft), akkor a szolgáltató kamatot számít fel a felhasznált összegre. Ha a minimum összeget sem fizeted be,akkor a kamat mellett késedelmi kamatot is fizetned kell. (Tehát lényegében teljesen elveszíted a kamatmentességet.)

További hasznos tudnivalókat a hitelkártyákról, ide kattintva olvashatsz!

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák