Keresés
Close this search box.

Tartozást örököltem! Segítsenek!

A törvény szerint nem csak a hagyaték tárgyát képező vagyontárgyak, hanem a tartozások is átszállnak az örökösökre. Aktív vagyon tárgyát képezi a hagyatéki vagyontárgy és passzív vagyont az adósság.

Lehet csak tartozást, vagy csak vagyont örökölni?

A törvény szerint nem…

Az aktív vagyonhoz az örökösök abban az estben juthatnak hozzá, ha az esetleges passzív vagyont is megöröklik, tehát a vagyont és az adósságot is egyben. Abban az esetben, ha adósságot is örököltünk, akkor a hitelezők velünk szemben fognak fellépni a tartozás jogszerű behajtása ügyében.

Mekkora tartozást örökölhetünk?

Röviden megfogalmazva, amekkora vagyont öröklünk, akkora lehet a tartozás mértéke is. A törvény – – Ptk. 7:96.§ (1) – értelmében a saját vagyonunkkal nem felelünk az örökhagyó tartozásaiért, vagyis csak a hagyaték tárgyaival és hasznaival.

Mit tehetünk, ha nem akarjuk megörökölni a tartozást?

Lehetőségünk van az örökséget visszautasítani (Ptk. 7:89.§). Ha nagyobb mértékben tartozást örökölnénk, akkor nem vagyunk kötelesek megörökölni azt. Ezt a hagyatéki tárgyalásban kell bejelentenünk. Ahogy már írtuk, ezt viszont csak akkor tehetjük meg, ha lemondunk vele együtt az aktív vagyonról is.

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák