Keresés
Close this search box.

Mit ne tegyünk semmiképp BAR-listásként? És mit tehetünk?

A KHR- listára (régebben BAR listának nevezték) felkerülni nem nehéz. Legtöbbször csak egy olyan kölcsön kell hozzá, amit nem tudott fizetni folyamatosan több mint 90 napon keresztül a mindenkori minimálbér értékét meghaladóan, – esetleg jóhiszemű kezesként keveredett  a nemfizetés kálváriájába. (Negatív eseménynek számít a bankkártyával való visszaélés, a pénzügyi intézménnyel történő szerződéskötés során valótlan adat közlése vagy hamis dokumentum benyújtása is).

Ha a BAR listáról le szeretne kerülni, akkor elsődleges szabály, hogy NE TEGYEN semmilyen törvénybe ütköző dolgot. Egyrészt azért, mert a hatóságokkal gyűlhet meg  a baja, másrészt mert az eredetileg 1 évig tartó passzív státuszt 5 évre is kitolhatja.

Mi az, amire fokozottan ügyelnie kell?

Vállalnia kell a felelősséget – azaz, elfogadni, hogy az aktív státusza miatt bármennyire is szüksége lenne rá, de nem kaphat újabb hitelt a pénzintézetektől. Ez azt jelenti, hogy a meglévő hitelét sem tudja egyik pillanatról a másikra kiváltani, hiszen a hitelkiváltó hitelek feltételei gyorsan változnak a BAR listások számára pedig alig elérhetőek. Ez természetesen érthető, ha jobban belegondol Ön sem adna annak pénzt, aki folyamatosan csúszik a törlesztéssel vagy nem is fizet.

De akkor mit tehet?

Sokan menekülési útvonalnak tartják a magánhitelt, amivel csak egy baj van: az, hogy Magyarországon  a magánszemélyek nem hitelezhetnek. Emiatt ezt a megoldást a kockázatossága – és a törvénytelensége- miatt jobb ha elkerüli.

Egy másik lehetőség, ha megkér valakit, hogy vegyen fel Önnek hitelt. Ilyenkor még pluszban egy kezesről is gondoskodnia kell. Ezzel több probléma is akad: egyrészt talál-e olyan személyt a környezetében (rokon, barát), aki a saját nevében hitelt vesz fel, majd a pénzt odaadja Önnek? Ön biztos tudja majd fizetni a törlesztőrészleteket, vagy teljesen magára hagyja a szívességet tevőt, aki Ön miatt kerül fel a KHR listára, és adósodik el úgy, hogy talán soha nem nyögi ki a következményeit? Nem éppen járható út: borítékolható,- és emiatt tényleg ne sértődjön meg -senki nem fogja ezt bevállalni.

Külföldi hitelfelvétel – valamikor régen még működött, de ma már nem lehet kivitelezni, mert semmilyen külföldi bank nem jegyezhet be jelzálogjogot magyarországi ingatlanra.

De akkor mit tegyek?

Vegyen egy nagy levegőt, és ismerje be, hogy aktív BAR listásként –  ha a törvényes úton akar haladni (és ott akar), – akkor az egyetlen megoldást a magáncsőd iránti kérelem jelenti.

A magáncsőd segítséget nyújt az anyagi nehézségekkel küzdő, eladósodott családoknak, és elősegíti a mindkét félnek megfelelő egyezség megkötését. A megállapodásban rögzített, szigorú előírásokat be kell tartani, a fizetési kötelezettségeket teljesíteni, a segítő tanácsait  meg kell fogadni annak érdekében, hogy mentesülhessen a tartozása egy részétől. Ha passzív BAR-listás, akkor a legjobb megoldás a türelem. Egy év passzív státusz után, Ön lekerül a BAR-listáról, és ismét hitelképes lesz.

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák