Keresés
Close this search box.

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból a felhasználható hitelkeret erejéig továbbra is fedezni tudod a kiadásaidat. A hitelkeretből utalást kezdeményezhetsz, vásárolhatsz, készpénzt vehetsz fel. A folyószámlahitel igénylésének feltétele, hogy rendszeres jövedelemmel rendelkezz, hiszen a fedezetéül a bankszámládon rendszeresen jóváírt tételek fognak szolgálni.

Mik a folyószámlahitel előnyei?

A folyószámla hitelnek számos előnye van:

 • az összeg szabadon felhasználható – azaz nem kell hitelcélt megjelölnöd
 •  a törlesztés rugalmas és automatikus
 • a jövedelmen kívül nem kell más fedezet
 • nincs fix futamideje, mert az igénybe vett hitel törlesztése a számlára érkező jóváírások folyamatos felhasználásával történik, (természetesen a bank meghatározott időközönként a hitel feltételeknek való megfelelést felülvizsgálja)
 • a megállapított hitelkeretet nem kötelező felhasználni, annyit költesz amennyit szeretnél
 • ha a saját fedezeted elfogy, akkor a számlád negatív egyenleget is felvehet – egyszerű és gyors a pénz igénybevétele
 • a hitelbírálat 2-3 nap alatt lezajlik
 • amig a saját pénzed fogy a számláról, addig nem kell sem kamatot fizetni
 • a felhasznált egyenleg automatikusan visszakerül a számlára bármilyen összeg jóváírása után
 • soha nem fogsz késedelembe esni a törlesztéssel, hiszen a törlesztés automatikusan történik

A folyószámlahitel hátrányai

A folyószámlahitel számos előnye mellett hátrányokat is tartogat:

 • magasabb a fizetendő THM, mint személyi kölcsönnél
 • rendelkezésre tartási díjat kell fizetned akkor is ha nem használsz a hitelkeretből
 • könnyen csapdába ejthet a viszonylagos szabadság a költés terén – lényegesen könnyebben mondasz igent olyan dolgokra is, amire elvileg nem is lenne szükséged

Korábbiakon felül további hártány lehet egy esetleges hitelfelvételnél. Erről EBBEN a cikkben olvashatsz bővebben.

Mekkora a hitelkeret nagysága?

A folyószámla hitelkeret nagysága a jövedelmed alapján kerül megállapításra. A bankok többsége a jövedelem nagyságával azonos vagy annál kétszer magasabb hitelkeretet szoktak meghatározni (a hitelkeret összege nem lehet több 3 millió forintnál). A hitelkeret készpénzes és kártyás fizetésre is felhasználható.

Mi kell a folyószámlahitel igényléséhez?

Az érvényes iratokon kívül be kell, hogy töltsd a 18.életévedet, Magyarországon kell, hogy lakj, rendelkezned kell mobil vagy vezetékes telefonnal,  1 éves munkaviszonnyal, a banknak megfelelő mértékű jövedelemmel, és nem állhatsz próbaidő vagy felmondás alatt. Értelemszerűen a jövedelemnek a banknál nyitott folyószámlára kell érkeznie.

Milyen költségei vannak a folyószámlahitelnek?

A folyószámlahitel akkor lesz a számodra előnyös, ha csak ritkán, szükség esetén fizeted ebből a napi kiadásaidat és a felszámolt díjakért cserébe folyamatosan, bármikor, bármire felhasználható összeget – biztos tartalékot szeretnél a pénzed mellé tudni.  Mik ezek a díjak?

 • a hitelkeretből elköltött összeg kamata (havonta)
 • tartási jutalékként az el nem költött összeg 2%-a (minden hónap végén).
 • lehívási díj, ha a az összegből egy hónapban 1.000 Ft-nál nagyobb lehívás történt
 •  hitelkeret megújítási díj/kezelési költség

A folyószámlahitel maximális összege 3 millió forint, amit viszonylag drágán 20-39 %-os THM mellett igényelhetsz. Személyi kölcsönnél a felvehető összeg akár 10 millió forint is lehet 8 éves futamidővel 7-15 %-os THM mellett, a hitelkártyánál 25-30 %-os THM mellett maximum 3,5 millió forint vehető fel, de vannak kedvezmények is. Erről egy üjabb cikkben olvashatsz.

A folyószámlahitel egy jó megoldás lehet neked is, ha néha túlköltekezel, vagy hirtelen váratlan kiadásod keletkezik, és nem szeretnél a megtakarított pénzedhez nyúlni. Egyre azonban érdemes figyelned: soha ne kérj túl magas hitelkeretet, mert a fel nem használt összegre is költségeket számolnak fel.

Milyen lehetőségeid vannak még a folyószámlahitel mellett?

Kisebb, váratlan kiadások fedezésére nemcsak a folyószámlahitel alkalmas, hanem a hitelkártya vagy a személyi kölcsön is. Mindhárom szabad felhasználású hitel, de a jellemzőik miatt érdemes a kölcsön felvétele előtt kiszámolni, hogy melyikkel jársz jobban.

A következő cikkben: Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák