Keresés
Close this search box.

Honnan lehet megtudni, hogy fent van e valaki a KHR listán?

Mielőtt bármelyik banknál új hitelt szeretne felvenni célszerű előre tájékozódni arról, hogy a KHR-listán (a régebben BAR-listának nevezett adatbázisban) Ön éppen milyen státuszban szerepel. Ezzel számos kellemetlenség megelőzhető – hiszen vannak esetek, amelyek eleve kizárják az újabb hitel felvételét. A KHR listát a hitelkérelmek elbírálása során minden pénzintézet ellenőrzi, így mindent tudni fog az előző hitelekről, arról, hogy éppen milyen státuszban van a kérelmező.

A saját hiteljelentés igénylése

A saját hiteljelentés a hitelezők számára bármikor kérhető. Teljes körű tájékoztatást ad a KHR-ben tárolt adatokról, és ami fontos: díjmentesen kérelmezhető bármely referenciaadat szolgáltató pénzügyi intézménytől – még olyantól is, amivel egyébként nem áll semmilyen kapcsolatban. A kérelmet magának a  KHR-t működtető cégnek a BISZ Zrt-nek is el lehet küldeni, a dokumentumtárban értelemszerűen kiválasztott formanyomtatvány kitöltésével, amit postai úton, ügyfélkapun keresztül elektronikus aláírással hitelesítve (info@bisz.hu) vagy személyesen lehet eljuttatni a céghez.

A saját hiteljelentésből ki fog derülni, hogy melyik pénzintézet kezel Önről hitellel kapcsolatos adatokat, mik a szerződés(ek) adatai, illetve ki,mikor, milyen jogcímen kérte le ezeket az adatokat a KHR-ből.

Mi kell a kérelemhez?

Magánszemély esetén a kérelmező személyazonosító és lakcím adatai – lakcímkártya, érvényes személyi igazolvány, útlevél, vagy a törvény által a személyek azonosítására alkalmas más igazolvány (1992. évi LXVI. törvény). Vállalkozásoknál hitelesített cégkivonat, ami  30 napnál nem régebbi és aláírási címpéldány.

A lekérdezés lépései

  1. A referencia szolgáltató pénzintézetnél a személyazonosságot igazoló dokumentumok alapján ki kell tölteni egy formanyomtatványt.
  2. Miután az ügyintéző ellenőrizte az adatok helyességét, azt elektronikusan rögzíti, majd továbbküldi a kérelmet a BISZ Zrt.-hez. Önnek csak annyi dolga van, hogy a saját hiteljelentésre pár napot várakozzon.

A válasz kérhető elektronikusan (e-mailen), vagy postai úton.

Ha Ön a választ e-mail címre kéri, akkor a hiteljelentés egy tömörített, jelszóval védett csatolmányként fog megérkezni. A Saját Hiteljelentés minden esetben PDF formátumú, megnyitásához WinZip, illetve Adobe Reader alkalmazásokra van szükség.

Ha a postai kézbesítés mellett dönt, akkor a  választ a BISZ Zrt. kinyomtatva, zárt borítékban visszajuttatja a referenciaadat-szolgáltató központjába, ahonnan az ügyintéző a zárt, sértetlen borítékot az Ön által megadott levelezési címre továbbítja, tértivevénnyel feladott irat formájában.

Mi történik,ha valaki nem ért egyet a saját hiteljelentés tartalmával?

Természetesen panaszt nyújthat be a KHR-t üzemeltető cégnek, vagy annak a pénzintézetnek, aki az adatokat feltette a listára. Ha a panasz jogos, akkor kötelességük megoldani a problémát.

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák