Keresés
Close this search box.

Hitelfelvétel KHR, BAR listásként

A korábbi BAR listát a KHR – a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisa váltotta fel. Ez a rendszer már szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás törlesztéseket. Ennek eredményeképpen te, mint a hitel felvevője vagy  a pozitív vagy a negatív KHR listára kerülsz.  A Központi Hitelinformációs Rendszer a hitelezési kockázat csökkentésének és a hitelképesség objektív megítélésének az érdekében kezeli a szerződésekhez tartozó fizetési késedelmek,  mulasztások, esetleges csalások, visszaélések adatait is.

A KHR negatív listájára kerülve igencsak korlátozott lehetőségeid vannak a további hitelfelvételre. Cikkeinkben megpróbálunk minden olyan lehetőséget összegyűjteni és megmutatni, amelyekkel a negatív KHR listán való szereplés ellenére is hitelhez juthatsz. Most elsősorban azokra gondolunk, akik hitelmulasztás – azaz a törlesztőrészletek nem fizetése – miatt (vagy önhibájukon kívül, kezesként) kerültek fel a negatív KHR listára, és nem visszaélés kapcsán.

A probléma nagyon sokakat érint – hiszen számtalan olyan élethelyzet adódik (baleset, betegség, munkahely elvesztése stb.), amikor a több tízezres havi részletek fizetésével 90 napot meghaladó ideig sem vagy képes boldogulni. Ilyenkor kérlelhetetlenül felkerülsz a KHR negatív listájára, ahonnan csak a tartozás kifizetésével, vagy átütemezésével kerülhetsz le és akkor sem végleg. De nézzük ezt meg részletesebben!

A negatív KHR-ben két státusz létezik: az aktív és a passzív státusz.

A KHR aktív státuszba akkor kerülsz be, ha  90 napot meghaladó, a minimálbérnél nagyobb összegű (ez 2021-ben, nettó 111 321 Ft) lejárt tartozásod áll fenn – azaz hitelmulasztást követtél el. Az eset pikantériája, hogy nem csak te, hanem a kezesed is automatikusan felkerül a negatív KHR listára, és a hitel törlesztését követően 1 teljes évig passzív státuszban rajta is marad veled együtt. Szintén aktív KHR státusszal járnak a bankkártya visszaélések, és csalások is.

Ha a hiteledet átütemeztetted, kifizetted, vagy behajtották rajtad, akkor kerülsz át a KHR passzív státuszába. A passzív státusz 1 évig tart (kivéve hátralék elengedés vagy visszaélés csalás esetén, akkor ez az idő 5 év).

A negatív KHR lista mindkét státusza erősen korlátozza a hitelfelvételt, de vannak olyan bankok, és pénzintézetek, akik ennek ellenére is rendelkeznek olyan hiteltermékekkel, – főként szabdfelhasznáéású, vagy adósságrendező hitelekkel – amelyekkel áthidalható a probléma. Arról, hogy  milyen hitelek állhatnak a rendelkezésedre aktív KHR státusszal ITT olvashatsz, arról pedig, hogy passzív státuszú KHR listásként milyen lehetőségeid lehetnek ebben a cikkben tájékozódhatsz!

Igyekszünk minden lehetőséget számba venni, de ha van esetleg ezeken kívül olyan hitellehetőség, amit a cikkeink nem tartalmaznak, kérlek írd le hozzászólásba! Ezt követően megpróbálunk utánajárni és kibővíteni ezzel, amennyiben ténylegesen releváns lehet.

Hiteligénylés passzív KHR/BAR listásként!

Hiteligénylés aktív KHR/BAR listásként!

Ezeken felül ez a cikk is nagy segítséget nyújthat.

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

25 válasz

  1. 200000ft ra lene szükségem de brs listés vagyok de rendesen fizetem a dolgaimat

  2. jó napotszeretném a leggyorsabban rendezni az adosságomat, hogy tudom ezt megtenni a leg gyorsabban

  3. Én is bárlistas vagyok szeretnék fel venni hitelt mik a feltételek

  4. 300.000 forintra lenne szükségem. Tüzelőt szeretnék vásárolni.

  5. Jónapot kívánok èrdeklődni szeretnék hogy van 2,5 millió forintom azt szeretnèm lefizetni

  6. sándor lajos vagyok passzív báros vagyok 1000000 forintra lenne szükségem kaphatok e

  7. Jó napot! Dávid Zoltán Kálmán vagyok és érdekelne hogy KHR listán szereplő személynek adnak e hitelt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák