Keresés
Close this search box.

Amikor végrehajtás a vége…

Nincs rosszabb egy adós életében, mint az a nap, amikor a végrehajtó kopogtat az ajtaján, és jogerős végzés birtokában foglalni kezd. Mint egy rémálom… Ideje felébrednie Önnek is belőle, és hathatósan tenni az ellen, hogy ez bekövetkezhessen.

Baljós előjelek…

Mindenki tudja, hogy mindez nem egyik napról a másikra történik meg, hanem egy hosszas folyamat lezárásaként. Ezért  ha idejekorán észreveszi a jeleket, és cselekszik akkor soha nem kell ilyen megalázó helyzeteket megélnie. Mi utal arra, hogy hamarosan beüt a krach?

  • Egyre nehezebben teremti elő a törlesztőrészletekre a forrást.
  • Tudat alatt retteg a naptól, amikortól képtelen lesz fizetni a havi részleteket.
  • Fél a csődtől, mert az a kudarcát bizonyítja, ezért minden Öntől telhetőt megtesz az elkerülésére: plusz munkát vállal, túlórázik, minden mozdítható forrást felszabadít, akár még kölcsön is kér.

Az, hogy nem adja fel a harcot nagyon dicséretes dolog, de sokszor még ez a kitartó küzdelem sem elég. Ezért ahelyett, hogy szélmalomharcot vívnak, jobb ha reálisan belátja: a tartozása így ebben a formában rendezhetetlen. A folyamatos mulasztások helyett inkább beszéljen a bankjával, hiszen az adósság átütemezése, vagy az államilag garantált magáncsőd még mindig kedvezőbb megoldást jelent, mint a végrehajtónak kiszolgáltatnia magát.

A végrehajtás után nincs visszaút

Amikor egy hitel sorsa (és általa az Ön sorsa is) egy végrehajtóhoz kerül, az azt jelenti, hogy a hitelt felmondták – miközben a   késedelmi kamat és a kamat tovább nő. Mindez egyben azt is magával vonja, hogy bár Ön rendezni szeretné a mulasztását ( mondjuk az elmaradt részleteket), akkor sem térhet vissza a megszokott ütemezéshez, a bank már azt akarja, hogy felmondott hitel összegének minél nagyobb része vissza kerülhessen hozzá.

A dolgot még inkább nehezíti, hogy időközben felkerül arra a bizonyos BAR (KHR) listára, aktív státuszba, azaz a bedőlt hitele végtörlesztéséhez nem kaphat újabb hitelt sem. A kör bezárul.

Az önálló bírósági végrehajtó pedig megkezdi a működését:

  • ha Önnek a végtörlesztésre nincs lehetősége – azaz nem rendelkezik az ehhez szükséges kellő összeggel, akkor a végrehajtó megpróbál ingóságokat lefoglalni. A végrehajtási eljárás során a bírósági végrehajtó a fokozatosság és az arányosság elveit betartva felkutatja és lefoglalja az Ön fellelhető vagyonát, letiltást rendelhet el a munkabérére, a nyugdíjára, bankszámláról átutalást kezdeményezhet, gépjárművet és egyéb ingóságokat, értékesíthet.
  • a végrehajtó felkeresi a kezest, az adóstársat és az általuk befizetett összeggel csökkenti az adós hitel összegét
  • ha nincs annyi ingóság, amelynek az elárverezéséből befolyt összeg fedezné a hitelt és a végrehajtás díját, akkor következik az ingatlan árverése.
  • de az ingatlan értékesítése még nem feltétlenül mentesíti Önt a teljes tartozás megfizetése alól, az esetlegesen fennmaradó összegre a bírósági végrehajtó az eljárást folytatja

Nos, ez az a pont, ameddig a fentebb felsorolt lehetőségeket kihasználva semmiképp nem szabad eljutnia. Törekedni kell  a megegyezésre, tárgyaljon Ön is a bankjával és találjanak mindkét fél részére elfogadható megoldást.

A végrehajtás, és az addig vezető “út” költségei is Önt terhelik

Önnek kell fizetnie a késedelem miatti felszólítások díját, a behajtással kapcsolatos személyes felkeresés díját, a felmondáshoz kapcsolódó közjegyzői okirat díját, a fizetési meghagyás illetékét, az ügyvédi munkadíjat, a költségátalányt, és még sok más díjat és illetéket.  Sajnos a végrehajtási eljárás költségeit – bár  a végrehajtást kérő bank előlegezi meg, szintén Ön köteles viselni. Önnek kell lényegében megfizetnie – a saját tartozásán felül – a végrehajtó munkadíját, készkiadását, költségátalányát és sikeres behajtás esetén még a jutalékát is. 

Hasonló cikkek

admin

Mi az a JTM mutató?

A JTM vagyis a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogalmát mindenki ismeri, aki hitelfelvétel előtt vagy után áll. A JTM az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1.

admin

Mit érdemes tudni a folyószámlahitelről?

A folyószámlahitel olyan lakossági bankszámlához kapcsolódó fogyasztási hiteltermék ami átmeneti pénzhiány áthidalására szolgál. Ha a hónap végére elfogy a pénzed, akkor ebből a biztonsági tartalékból

admin

Mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A hitelkártya olyan speciális bankkártya amit a finanszírozó pénzintézet bocsát ki és a fedezetét nem egy folyószámla pozitív egyenlege biztosítja, hanem a hitelkártya birtokos részére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értesülj első kézből!

Kategóriák